The Lagoon Resort

The Lagoon Resort redesigns an uptown portion, Eastwards of Sal Rei, Boavista.
Christian Grande has drawn a scheme which is consistent to the customer’s program and – at the same time – with the context needs: a touristic settlement is conceived as an arab village, dense and gathered around public spaces, featuring the presence of water.

The dwellings are two storey ones, and are organized on a short and long perspectives pattern; those, respectively, of the main boulevards and side alleys, introducing to the most private areas of each mansion.

The head building, featuring strong and neat volumes, discloses a full height hall at the entrance, housing at the ground floor the reception, some shops and a free flow restaurant, connected to the swimming pool behind and serving breakfast; at the first floor, the administrative offices, the direction and a charming restaurant with a terrace.

The use of raw materials connects the contemporary language to local tones and moods. The light stone of external coatings matches to the raw wood of sunshades, while the calibrated openings are shared by vegetation and take advantage of landscape, without compromising the privacy of each flat.
A massive settlement, capable of welcoming up to 300 guests, ends up to appear as a system of elements consistent to the territory, not added in but remodeled.

The Lagoon Resort
The Lagoon Resort
The Lagoon Resort

The Lagoon Resort

Boavista - Cabo Verde

In Boa Vista, under a compact sky full of light, men’s hands must not add, they should just remodel.
Lagoon architecture is based on material hints that soften the abstract features of International Style, yet all areas are defined by a markedly contemporary language that is equally distant from an easy-going regionalism. The use of raw materials connects the openly contemporary language of the buildings architecture with local colours and atmospheres. The light-coloured stone of the external covers mixes harmoniously with the rough wood of the sun-shading roofs. The carefully-sized windows are pleasantly shaded by vegetation and offer a view of the landscape without affecting the privacy of each housing unit.

Villa Buredda

Halfway up on the hillside behind Palau, Villa Buredda builds a patient and silent relationship
with the context by means of an organic series of introverted and extroverted spaces.

 

The living room defines an intimate and comfortable place, playing with floor levels, but leaves your eyes gaze to the sea through wisely calibrated openings; on the other hand, the dining room merges into the terrace and towards the pool, in a perfect and quiet sequence. Volumes permeate one another under the slight gradient of coverings, while the use of raw materials recalls the local natural elements and connects the guests’ emotions to the energy of an extraordinary land.

Private penthouse

in Silema - Malta

The interior design project of this exclusive private penthouse has turned upside-down the usual configuration of spaces: the sleeping area downstairs, the living upstairs. The living room is thus pushed upwards, standing as a lighthouse which gives back at night all the sunlight harvested during the day, through the wide windows; your eye moves from the interiors, luminous, refined and aerial, to the swimming pool bordering the terrace and at last, in the distance, the Mediterranean Sea.

Private penthouse

in Milan

The creative process introduces in a urban flat the atmospheres of a countryside villa, redefining the identity of a suburban area as a meeting point of two contrasting dimensions.
The energy of this duality shapes up the spaces, between sociality and privacy; the metropolis, with its vibrating lights, stands as a perfect background for this quiet place for living.

Grand Hotel Castrocaro

Past is not a mere heritage to us; it is tradition.
The matter, molded by architecture, is not inanimate but full of strength and memories.

Through the coherence of details, an exceptionally complex system of spaces becomes a choral narration. The compositive sequence runs through the Grand Hotel building, from the common areas of ground floor with the majestic Piacentini restaurant. It continues along the main staircase, enfolded in the sober elegance of Black Marquina marble; it touches the first and second floor bedrooms, for which a slight refitting of coatings, upholsteries and accessories was enough. It culminates in the third and fourth floor suites, where classical materials as serpentine and brass match with winding shapes, reflections and the neat shades of furniture details.
The Spa vibrates with the green and dark tones of splitted serpentine, in a scheme of shaded spaces; a metaphor of caves, chasing deeper and deeper the treasure of a miracle water, at last being invaded by it. Water as a protagonist, archetype, building material.

Private penthouse

in Portomaso - Malta

Each passage, each detail of this 250 sqm penthouse reflects the needs and nature of the landlord; a customized logo, specifically designed, in repeated on floorings, furniture and accessories.

The materials generate a balanced alternance of light tones and metallic reflections; thick and soft tapestries dialogue with polished marble coverings, lacquered woods and wide windows, open on the marina and some of the most amusing views on the island.
Representative needs, thanks to the harmony of spaces and the stylistic coherence, merge with the need of creating a personal and authentic domestic atmosphere.

Cà Madeira

Boavista - Cabo Verde

The building leaves the leading role in the play to the enchanting landscape of Boa; a simple quadrangular volume with terraces defines its external surface and its relationship with the horizon through a thin, delicate and dynamic frame. The abstract representation of a house on the tree pushes the serene completeness of the dwelling into the realm of dream, play, into the fantasy of tireless children.
Inside, the power of stereotomy is somehow suspended by a full-height cavedio, also working as a staircase, which welcomes and keeps the deep blue sky; in the rooms, the raw materials are balanced by refined details and abstract surfaces. The night lighting of the facade dissolve its consistency; almost weightless, the terraces dance in the darkness.

Azul Residence Tower

Boavista - Cabo Verde

Boavista is a land of unique suggestions, crossroad of routes and cultures, dialogue of primary elements: the Sun, the wind, the ocean.
Here, pristine nature allows only moderate and conscious gestures to architecture.

A light colored frame gives a peculiar vibration to external elevations, struck by the Sun; meanwhile, the recesses and the inner court, painted in light blue, receive the shadows and the cool air which are necessary in these environments.
Wisely calculated openings aim to a spectacular landscape, from an unmatched point of view; on the rooftop, a lounge bar, a solarium and an infinity pool will be the ideal surrounding to relax, in front of an unforgettable sunset.

Grand Hotel Castrocaro

when Art Deco gets a new look

Anticipating trends by rediscovering the past

Set in the heart of the Emilia Romagna region, the Grand Hotel Castrocaro is a magical building that rises inside a vast, century-old park. Nature is queen in this oasis with majestic centennial sequoias, Himalayan cedars, flowers and medicinal plants dating back to the beginning of the 20th century.

The Grand Hotel Castrocaro has opened its doors again last year, after extensive renovations designed by Christian Grande, who can once again display (and prove) how eclectic he can be.

Christian Grande has succeeded in recreating the hotel’s Art Deco style without distorting it – he has given it a modern and current interpretation, actually foreseeing the present trends.

Redesigning the interiors of the Grand Hotel & SPA Terme [thermal baths] of Castrocaro was a learning process before turning into a project.
“The Italian word ‘progettare’ means, above all, ‘to throw forward’ an idea, an intention, a sign, which can give shape to what is the matrix and substance of architecture: the spaces we live in,” explains Christian Grande. “The matter we wanted to shape and order is not inanimate; on the contrary, it is full of strength and memory, it knows of a past that does not want to be forgotten. For us, the past is not just a legacy, it is tradition. This is the groove we wanted to lay our work in.”

 

Significant elements, adjusted in their nuances

The composition sequence crosses right through the Grand Hotel building, from the common areas on the ground floor (with the impressive Piacentini restaurant hall and the large buffet in the middle, designed to be a modern interpretation of the broad, precise Deco curves) right through to the main staircase, characterised by the discreet elegance of Marquina black. It touches the rooms on the first and second floors (in which work was limited to the colours of the plaster and drapery and to some of the furniture). It finally culminates in the suites on the third and fourth floors, in which classic materials such as serpentine marble and brass-coated metal elements interact with sinuous shapes, reflections and details with marked nuances.

The theme continues in the main part of the building that houses, among other things, the old thermal baths, which required extensive work. The SPA is vibrant with the dark green shades of serpentine marble with split-face finish. It expands into a system of half-lit spaces – a metaphor for caves that tunnel deeper and deeper in search of miraculous water, until they are invaded by it. The traditional Pecchioli tiles, which cover the niches at the end of the corridor, recall the building’s original tiles and bring back the squeaky voice of Deco style to the silent rooms. The bottom of the swimming pool is brightened by shimmering reflections bouncing off the mosaic tiles.

“On the first and second floors, other rooms and suites display their new style with pale tones and furniture items designed to be unique, specifying the idea of luxury that is brightness and freshness above all,” continues Christian Grande. “On the terrace, an exclusive lounge bar develops among water fountains and drapes that recreate the intense orange colour of the original setting. Only a few significant elements, adjusted in the broad range of all possible nuances; a clear, well-cadenced configuration, arranged for passing a special baton to the future – the baton of a history of well-being, hospitality, excellence, beauty.”

 

Grand Hotel Castrocaro
Grand Hotel Castrocaro
Grand Hotel Castrocaro
Grand Hotel Castrocaro
Grand Hotel Castrocaro